Screenen in vrijwilligersorganisaties

Non-profit organisaties, zoals stichtingen en verenigingen, werken vaak met vrijwilligers. Deze vrijwilligers komen misschien wel in contact met kinderen of werken met vertrouwelijke persoonsgegevens. Het is belangrijk dat jouw organisatie preventief handelt om de veiligheid te waarborgen. Dit kun je doen door alle medewerkers en vrijwilligers binnen de organisatie te screenen, voordat zij in diensttreden.

Vrijwilligers screenen

Het screenen van medewerkers en vrijwilligers doe je eenvoudig en snel met de screeningstool van Valicare. Via de portal log je in en selecteer je de checks die vereist zijn voor functie. Vervolgens nodig je de kandidaat uit om het screeningsprofiel in te vullen. Hij of zij verzamelt zelf de gevraagde gegevens en valideert deze via het systeem. Van de screening draai je eenvoudig een rapportage uit, waardoor je in een oogopslag ziet of de kandidaat geschikt is voor de functie.

Gratis VOG voor vrijwilligersorganisaties

Via de Valicare Screeningstool kun je als vrijwilligersorganisatie een gratis VOG voor de vrijwilligers aanvragen. De VOG is een belangrijk onderdeel van het preventie- en integriteitsbeleid van elke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilliger kan met de gratis VOG laten zien dat hij of zij in het verleden geen daden heeft verricht dat het vrijwilligerswerk in de weg staat.

Om als organisatie in aanmerking te komen voor de gratis VOG dien je je aan te melden via de website gratisvog.nl. Je vrijwilligersorganisatie wordt dan beoordeeld. Voldoe je aan de gestelde criteria? Dan word je aangemerkt als Gratis VOG-organisatie. Dit kenmerk is maximaal 5 jaar geldig. Is jouw organisatie al toegelaten tot de oude regeling via het Ministerie van Justitie en Veiligheid? Dan ben je automatisch toegelaten tot de nieuwe regeling voor een periode van 5 jaar.

Andere relevante checks voor non-profits zijn identiteit, diploma’s en certificaten, referenties, rijbewijs, arbeidsverleden, integriteitsverklaring, bhv en social media profiel.

Vraag een gratis demo aan